Twee jubilea bij elkaar

Een eenzaam spotje, vanaf de koorzolder gericht op het  grote  kruis boven het  altaar: als de ruimtelijke mogelijkheden van de  Lambertusbasiliek ooit zichtbaar werden,  dan was het wel tijdens de uitvoering van Jesus Christ Superstar dinsdag in een verder volledig donkere kerk.

De uitgekiende belichting van het kruis was van een ongekende zeggingskracht.  Het moment betekende tevens het einde van een uitvoering die in zekere zin historisch was.  Studio ’65, het uitvoerende muziektheatergezelschap uit Enschede, trad nog niet eerder op in de centrumkerk van Hengelo.

Het optreden bracht twee jubilea bij elkaar: 125 jaar Lambertuskerk en 50 jaar Studio ’65 dat daarmee even oud is als FC Twente.

Met JC Superstar kwam ook de geest van de Twentse musicus Rinus Luttikhuis de Lambertuskerk binnen.  Het stuk zoals Studio ’65 dat brengt, is  misschien wel zijn  grootste muzikale nalatenschap.  Muziek uit de oorspronkelijke  musical komt erin samen met het  klassieke Pie Jesu en eigen Nederlandse teksten, in dit geval voorgedragen door Merlin van Kimmenade uit de eigen gemeenschap van de Lambertus-geloofsgemeenschap.