Orgelconcert van Kees van Houten uit Helmond en Marjon Strijk als Sopraan

Op zaterdagmiddag 7 juli om 15:00 uur zal Kees van Houten uit Helmond  in samenwerking met  Marjon Strijk (Sopraan) een orgelconcert geven.
Dit jaar is het 27 jaar geleden dat Stichting Orgelconcerten uit Hengelo is opgericht met het organiseren van orgelconcerten tijdens de zomer.
Ook dit jaar zal Stichting Orgelconcerten weer een aantal orgelconcerten verzorgen op zaterdagmiddag gedurende de zomerperiode.

Kees van Houten
Na een gymnasiumopleiding studeerde Kees van Houten aan het Brabants Conservatorium te Tilburg de hoofdvakken piano (bij Paul Niessing) en orgel (bij Hub Houet). In 1963 behaalde hij de onderwijsakte B piano en in 1965 het solodiploma orgel. Hij won prijzen bij improvisatie-concoursen te Bolsward en St. Albans (Engeland).

Sinds 1957 is Kees van Houten organist van de St. Lambertuskerk te Helmond, waar hij het historische Robustelly-orgel uit 1772 bespeelt. Van 1971 tot 1992 was hij hoofdvakdocent orgel aan de Hogeschool voor de Kunsten, Faculteit Muziek, te Utrecht.

Als concerterend organist treedt Kees van Houten op in binnen- en buitenland.
Een heel bijzonder karakter hebben zijn concerten “Bach rond de speeltafel”. Indien mogelijk zit het publiek rond de orgelbank en ziet de organist spelen. Per werk wordt uitgebreid uitleg gegeven over de compositie en een thema of koraalmelodie apart voorgespeeld. Bij koraalbewerkingen wordt de relatie tekst-muziek behandeld.

Marjon Strijk
Marjon Strijk studeerde solozang bij Jeanne Companjen welke studie zij voortzette bij Eugenie Marjon Strijk_01Ditewig en Elena Vink. Ook volgde zij masterclasses bij o.a. Ulrich Eisenlohr (met pianist Jeroen Snijder) en bij Michael Chance.

Als soliste wordt zij veelvuldig gevraagd haar medewerking te verlenen aan verschillende koorconcerten in den lande. Haar repertoire omvat vele stijlperioden: van Schütz, Buxtehude, Charpentier naar Bach, Händel, Rameau via Haydn en Mozart naar Schubert, Mendelssohn en Brahms. Ook zingt zij hedendaagse muziek zoals het Requiem van Rutter en Angel of Light van Gert Oost (première).
Ze maakte indruk met de indringende cyclus van H. Andriessen voor Sopraan en orkest: Miroir de Peine.

Aanvangstijd: 15:00 uur
Ingang: Sint Lambertusbasiliek
Entree: Vrije gift

Link naar eigen website van Kees van Houten en Marjon Strijk
Kees van Houten
Marjon Strijk