Lambertus-moal

Als er één beeld is waarin het 125-jarig jubileum te vangen is, dan was het wel de grote koffiemaaltijd zondagochtend buiten op het stadserf van Hengelo. Na een ongekend feestelijke mis voor alle geloofsgemeenschappen, zaten alle kerkgangers broederlijk naast elkaar aan lange tafels op de straat voor de basiliek.
Aan de misviering werd – net als bij de viering van het 50-jarig jubileum in het eerste jaar van de oorlog- deelgenomen door het koor van de Onze Lieve Vrouwekerk. Samen met het Lambertuskoor en begeleid door een koperensemble en organist Dennis Vallenduuk zongen zij onder meer de Lourdesmis en het Ave Verum van Mozart.
Pastoor Marc Oortman maakte tijdens zijn preek bekend dat de Lambertus samen met de Calixtusbasiliek in Groenlo en de Augustinus in Utrecht een van de drie kerken in het bisdom Utrecht is die een bijzondere rol gaat spelen in het aanstaande Heilige Jaar. Paus Franciscus kondigde dit Heilig Jaar onlangs af en stelde het in het teken van de Barmhartigheid. Net als grote basilieken van Rome krijgen de drie genoemde kerken een Heilige Deur, het symbool bij uitstek van dit kerkelijke jubeljaar.