Kermisviering op de kermis en heel Hengelo bakt

Tradities zijn bijna verdwenen maar toch is de kermis blijven bestaan. In Hengelo wordt sinds jaar en dag de kermis gevierd op de derde woensdag in september. Dit jaar krijgt de Lambertuskermis een andere wending door op de laatste dag een kermis mis te vieren.
Deze speciale viering vindt plaats in de tent van de botsauto’s op de markt. Om 10:45 uur zal pastoor Oortman samen met de acolieten, misdienaars en overige lopend vanuit de Lambertusbasiliek richting de Brinkstraat naar de tent. Rondom de tent zullen stoelen worden geplaatst zodat de belangstellenden plaats kunnen nemen. De koorschool Lambertus over leiding van Louis ten Vregelaar verzorgen de muziek. Na afloop van de viering loopt de stoet richting Telgen en via de Enschedesestraat terug naar de Lambertusbasiliek. Hier staat koffie en thee klaar.
Kom allen naar de Kermis mis op zondag 22 september om 11:00 uur.

Heel Hengelo bakt
Neem op zondag ook je eigengemaakte taart of koekjes naar de St. Lambertusbasiliek.  De ingebracht taart of andere lekkernijen zal worden verkocht voor het goed doel namelijk Stichting Noodfonds Hengelo. Het Noodfonds helpt namelijk mensen die niet naar de gemeente of de voedselbank kunnen voor hulp. Dus met andere woorden je bakt iets met hart en ziel en helpt daardoor een ander.

Van oorsprong is een kermis een jaarmarkt ter gelegenheid van de wijdingsdag of een andere feestdag van de parochiekerk van een plaats. Het woord kermis is dan ook een verbastering van kerkmis of kerke-misse. Op die dag stroomde het volk samen om de patroonheilige te vereren en om zich te vermaken. In stedelijke gebieden verloor de kermis vaak zijn band met het religieuze feest dat eraan ten grondslag lag, maar in dorpen gaan beide soms nog hand in hand en gaat er op de wijdingsdag een processie uit. De kermis wordt gedurende enkele dagen of een week gevierd; het is een commercieel evenement geworden. Vroeger was de kermis vaak een van de weinige uitgaansmogelijkheden.

Foto is van Bibliotheek Hengelo Heel Hengelo Bakt van november 2018

F