Herdenkingsbijeenkomst bombardementen 6 en 7 oktober 1994

Hengelo herdenkt de grootste ramp uit zijn geschiedenis: de bombardementen van 6 en 7 oktober 1944. In totaal verloren 112 mannen, vrouwen en kinderen het leven, en een onbekend aantal Duitse militairen. De binnenstad werd vrijwel volledig verwoest.

Op maandagavond 7 oktober vindt een herdenkingsbijeenkomst plaats in de Lambertusbasiliek. Deze werd eveneens door een bom getroffen die echter niet ontplofte. De basiliek is een van de weinige gebouwen in de binnenstad die de bommen weerstonden. En daardoor als stille getuige de meest geëigende plek voor een herdenkingsbijeenkomst.

De bijeenkomst begint om 19.30 uur in de Weemenstraat, bij het monument voor de slachtoffers van alle bombardementen op Hengelo. Van hier gaan 114 schoolkinderen met een kaars naar de basiliek, voor ieder slachtoffer één. Elke kaars staat voor een slachtoffer, terwijl twee extra kaarsen worden meegedragen: een voor mogelijk onbekende slachtoffers, een voor de Duitse slachtoffers. In de basiliek worden de namen voorgelezen van alle 112 omgekomen Hengeloërs.

Tijdens de bijeenkomst voeren o.m. ds. Herman Koetsveld, burgemeester Sander Schelberg en Hans Morssinkhof het woord. De Hengelose Christelijke Harmonie, het koor Ladies Only en organist Louis ten Vregelaar zorgen voor passende muziek.

Het is een herdenkingsbijeenkomst, geen kerkelijke viering. Wij nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. En wij vragen u deze uitnodiging te delen met anderen, opdat zoveel mogelijk mensen aanwezig zijn om de slachtoffers van deze catastrofe onze eer te bewijzen.