Concert uitgevoerd door het Twentse Jeugd Symfonie Orkest

‘O Wachter van Hierboven’

Buiten of binnen: het was lange tijd de grote vraag bij het concert van het Twents Jeugd Symfonieorkest (TJSO) waarmee de feestweek rond het 125-jarig jubileum zaterdag geopend werd.  De ruim zeventig jonge muzikanten speelden uiteindelijk binnen, maar niemand die er achteraf om treurde. Het optreden in de stemmige verlichte kerk werd een onvergetelijke gebeurtenis, besloten met een al even onvergetelijke orkestbewerking van het Lambertus-lied.

Tijdens het  concert waren er korte toespraken van CdK Ank Bijleveld en burgemeester Sander Schelberg. De laatste  verrastte met de uitreiking van een gemeentelijke erepenning aan Herman van de Berg, de drijvende kracht achter de dit jaar  afgesloten restauratie van de toren van de basiliek. Voorafgaand aan het concert werd het gerestaureerde beeld van Lambertus aan de voorgevel onthuld.

Voor het echte hoogtepunt zorgde echter het TJSO.  In  de donkere basiliek klonk het allemaal wonderbaarlijk mooi: Wagner, Kyteman, Bizet en Van Oranje, de feestelijke compositie van TJSO-dirigent Carl Wittrock voor het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. De echte klapper was echter voor Lambertus. Meer dan vierhonderd bezoekers zongen het mee:  ‘O Wachter van Hierboven, Lambertus Schutspatroon’.  Inderdaad, een avond om nooit meer te vergeten.