Brief 45 van Pater Hans Burgman

21 juni 2014

Beste Vrienden,

 

Elke morgen sta ik op om half zeven. Naar jullie begrippen is dat misschien vroeg, maar niet voor hier. Veel kinderen staan al om vijf uur op; hun school begint vaak om zeven uur. In de ochtend-koelte is het makkelijker werken. Om zeven uur doe ik meditatie of een Heilige Mis wanneer er andere mensen zijn, om half acht ontbijt ik en daarna lees ik de krant. Wij krijgen hier de twee grote nationale kranten, The Nation en The Standard. Allebei zijn het goede kranten, en ietsje minder schreeuwerig dan Europese dagbladen. Om klanten te trekken manipuleren ze niet zozeer de koppen van het nieuws als wel de foto’s. Vooral The Standard staat altijd bol van behaagzieke dames, die verder niets met nieuws te maken hebben.  “Bol staan” is in dit verband een goede uitdrukking, want de guitig kijkende dames zijn onveranderlijk veel dikker dan je in de Nederlandse pers ziet. Ik denk dat hel iets te doen heeft met het feit dat slanke lijn geen traditioneel Afrikaans schoonheids-ideaal is.

Wat je in de krant leest over politiek gaat vaak over machtspel, gepaard aan corruptie. Voor velen is macht het grote ideaal. Parlementariers schijnen te denken dat zij de baas zijn in hun kiesdistrikt. Zij willen overal in gekend worden. Nu zijn er door de nieuwe grondwet 45 Graafschappen ingesteld om het bestuur te lokaliseren. Dat betekent 45 extra hoogwaardigeheids-bekleders met een grote staf en allemaal enorme salarissen en ronkende eretitels; ze eisen nu dat zowel zij als ook hun echtgenoten aangesproken moeten worden al “Uwe Excellentie” en dat ze vaantjes op hun limousine mogen hebben. Daar komen dan nog de Senatoren bij, van de pas ingestelde Eerste Kamer.

Hier is een voorbeeld van de hoeveelheid geld die de machthebbers naar zich toe trekken. Een parlementslid krijgt so-wie-so een groot salaris, men zegt het hoogste ter wereld, tezamen met die van Californie. Alleen al voor transport komt hier het volgende bij, las ik vorige week (Ik geef de bedragen even in Euro’s om he makkelijker te maken). Hij krijgt een toelage van 50 000 voor een auto; voor auto-onderhoud krijgt hij daarnaast 3560 per maand, en bovendien kan hij kilometers declareren; deze week las ik dat hiermee fraude wordt gepleegd en dat sommigen bedragen declareren van 10 000 tot 50 000 Euro per maand. Dat is alleen nog maar vervoer. Ze krijgen daarbij nog dikke toelagen voor hun woning en voor  “entertainment” . Je moet er van uitgaan dat de nieuwe Graafschappers hetzelfde willen, alsook de Senatoren. En dit alles wekt niet zozeer de woede op van de bevolking, als wel afgunst: “Ik ook!”

Overdag zit ik vaak op mijn hometrainer op de veranda boven. Van daaruit heb ik zicht op het perceel van de overbuur die een trainingsschool heeft voor mensen van de bewakinsdiensten. Bewaker is een van de meest voorkomende beroepen. Hoe worden ze getraind? Door defilee-exercities. Twaalf mannen staan in de rij, en voor hen een sergeant-majoor die brullend kommando’s geeft. Ze leren om het hoofd links en rechts te draaien, om samen vooruit en achteruit te marcheren, om een kwartslag naar links te maken zowel als naar rechts. De sergeanr majoor loopt kritisch langs het groepje en brengt schreeuwend de hoognodige korrectie aan; hij heeft duidelijk het gevoel dat hij een luitenant-kolonel van een legerdivisie is en dat vindt hij zalig. De manschappen ondergaan alles geduldig in de overtuiging dat ze dan ook iets zeer waardevols leren, en dat ze nu gaan promoveren naar net niveau van de grenadier-guards. Ook dat vinden zij op hun beurt zalig.  Machtsgevoel, machtsvreugde.

Velen van jullie kennen Paul Ochieng, de broer van Mary Kizito. Onlangs reed hij in zijn auto vlak achter een hele grote vrachtwagen. Daardoor zag hij de politie-agenten te laat die langs de weg stonden en een stopteken gaven. Hij kon zo gauw niet stoppen. Bij de volgende politiepost werd hij aangehouden, vanwege doorrijden bij een stop-bevel. Zijn excuus werd niet geaccepteerd, en hij werd gearresteerd. Maar, zeiden de agenten, als je ons 3000 shilling (30 Euro) geeft mag je door. Dat stuitte Pau;l als oud-Pandipeir-bestuurder tegen de borst, en bovendien had hij dat geld niet bij zich. Zijn auto werd dus naar het bureau gesleept, zelf ging hij de bak in; en de volgende morgen werd hij door de politirechter veroordeeld tot een boete van 30 000 shilling (300 Euro).

Verder, beste vrienden, is alles hier koek en ei, en ik hoop dat het met jullie idem dito is. Heel veel groeten en mooie zomerse dagen, zoals wij die hier altijd hebben. Tot de volgende keer.

 

Hans.