Eucharistieviering ten uitvaart van Adrianus Johannes kardinaal Simonis op donderdag 10 september om 11:00 uur

De Eucharistie ten uitvaart van Adrianus Johannes kardinaal Simonis wordt gevierd op donderdag 10 september om 11.00 uur in de Sint Catharinakathedraal in Utrecht (Lange Nieuwstraat 36). De emeritus aartsbisschop van Utrecht overleed op 2 september in een hospice in Sassenheim. Vanwege de geldende coronamaatregelen is de uitvaart alleen toegankelijk voor genodigden. Omroep KRO-NCRV zal de uitvaartplechtigheid live uitzenden vanaf 11:00 uur live uitzenden op NPO2.

Hoofdcelebrant is kardinaal Eijk. De verkondiging zal worden verzorgd mgr. De Korte, bisschop van Den Bosch.

Requiemmis voor kardinaal Simones op woensdag 9 september

Op 2 september is overleden Adrianus Johannes kardinaal Simonis, emeritus-aartsbisschop van Utrecht. Kardinaal Simonis is 88 jaar geworden. Hij woonde na zijn emeritaat enige tijd in het Brabantse Nieuwkuijk, in Mariapoli Mariënkroon van de Focolarebeweging. De laatste jaren woonde hij in een zorgcentrum in Voorhout.

Op woensdagavond om 18:30 uur zal Kardinaal Simones worden herdacht tijdens een requiemmis inde Geloofsgemeenschap Lambertusbasiliek. Celebrant is pastoor Oortman.
Vanwege COVID-19 hanteren wij de regels van het RIVM en het besluit van de Bisschoppen.

Kardinaal Eijk, opvolger van kardinaal Simonis als aartsbisschop van Utrecht, heeft met droefheid kennis genomen van het overlijden van zijn voorganger. Volgens kardinaal Eijk verliest de Kerk iemand “met een groot pastoraal hart.” Kardinaal Simonis begon als aartsbisschop in een moeilijke tijd, waarin de polarisatie in Nederland zeer sterk was. “Dat heeft hem er niet van weerhouden zijn wapenspreuk, ‘Opdat zij U kennen’, in de afgelopen decennia op vele wijzen gestalte te geven,” aldus kardinaal Eijk.

Kardinaal Simonis maakte zich grote zorgen over de toekomst van de Kerk in Nederland, zorgen die hij in gesprekken en interviews met grote regelmaat uitte. In zijn boeken toonde kardinaal Simonis een beschouwende natuur, die onder meer aan bod kwam in Op de adem van het leven – gedachten over het Onze Vader uit 1997. Tien jaar later verscheen bij gelegenheid van zijn 50-jarig priesterschap Een hart om te denken, waarin hij zich tegenover dichter Hans Bouma uitsprak over diverse theologische, kerkelijke, ethische en culturele thema’s.
De emeritus aartsbisschop van Utrecht vierde op uitnodiging van kardinaal Eijk op 18 juni 2017 (Sacramentsdag) zijn 60-jarig priesterjubileum in Utrecht. Na een H. Mis in de St. Catharinakathedraal met de jubilaris als hoofdcelebrant volgde een drukbezochte receptie in het nabijgelegen Academiegebouw.
Over het vooruitzicht van de dood was kardinaal Simonis eerlijk: hij keek niet uit naar “het nauwe poortje dat ons straks allen te wachten staat. Het paradijs ligt daar achter, maar we moeten wel eerst alleen het avontuur aan.”

Adrianus kardinaal Simonis werd op 26 november 1931 geboren in Lisse. Op 15 juni 1957 ontving hij het sacrament van de priesterwijding. Op 30 december 1970 benoemde paus Paulus VI hem tot bisschop van Rotterdam, de bisschopswijding volgde op 20 maart 1971. Op 3 december 1983 werd mgr. Simonis de nieuwe aartsbisschop van Utrecht en daarmee de 69ste opvolger van Sint Willibrord. Op 25 mei 1985 creëerde paus Johannes Paulus II aartsbisschop Simonis tot kardinaal. Op 26 januari 2008 ging hij met emeritaat.

De Eucharistie ten uitvaart van Adrianus Johannes kardinaal Simonis wordt gevierd op donderdag 10 september om 11.00 uur in de Sint Catharinakathedraal in Utrecht (Lange Nieuwstraat 36). De emeritus aartsbisschop van Utrecht overleed op 2 september in een hospice in Sassenheim. Vanwege de geldende coronamaatregelen is de uitvaart alleen toegankelijk voor genodigden. Omroep KRO-NCRV zal de uitvaartplechtigheid live uitzenden.

Klik hier voor de biografie van kardinaal Simonis

Aanmelding viering in het weekend

Zaterdag 4 juli zal de eerste eucharistieviering plaatsvinden in onze Geloofsgemeenschap Sint Lambertus.
Om alles goed en correct te laten verlopen wordt van de parochianen gevraagd om zich aan te melden via het inschrijvingsformulier of indien geen computer via ons welbekende telefoonnummer.

Het aanmelden via het inschrijvingsformulier gaat als volgt:
– Ga naar agenda, boven op het titelbalk en klik deze aan.
– Zoek nu de dag op wanneer u de viering wilt bijwonen.
– Klik op het inschrijvingsformulier.
– Vul de gegevens op correcte wijze in en drukt daarna op verzenden.
– U ontvangt een kopie van het inschrijvingsformulier.

Graag het inschrijvingsformulier voor woensdag om 18:00 uur voorafgaand aan het weekend versturen zodat het secretariaat van de Sint Lambertus de gegevens kan verwerken.
U ontvangt bericht voor het bijwonen van de vieringen.

U blijft de richtlijnen van het RIVM volgen en bij twijfel van één van de symptomen meldt u zich af.

Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens.

TV-uitzending KRO-NCRV op zondag 26 juli

Op zondag 26 juli om 10:00 uur staat onze St. Lambertusbasiliek voor de derde keer dit jaar weer in de belangstelling in zowel Nederland als België uit een serie van vier uitzendingen. Dit zal wederom via de televisie door middel van een live-uitzending gebeuren.
Celebrant tijdens deze eucharistieviering is pastoor Oortman met medewerking van Louis ter Vregelaar op het orgel.
Met kinderwoorddienst en crèche in het parochiehuis.

In verband met het COVID-19 virus en de richtlijnen van het RIVM mogen vanaf 1 juli 2020 maximaal 100 parochianen tijdens de viering aanwezig zijn.
Dit gaat via een inschrijvingsformulier. het inschrijvingsformulier is te vinden bij agenda en ga dan naar zondag 26 juli.
U kunt pas inschrijvingen na zondag 19 juli en voor woensdag 22 juli om 18:00 uur.

De omroep KRO-NCRV zal een rechtstreekse uitzending verzorgen vanuit onze Sint Lambertusbasiliek via NPO2.
Zoals niet gebruikelijk voor onze geloofsgemeenschap zal de eucharistieviering om 10:00 uur beginnen in plaats van 11:00 uur.

Om de uitzending geslaagd te laten uitkomen wordt U allen verzocht om op tijd te komen en op aanwezen plaatsen door de vrijwilligers plaats te nemen.

ST. LAMBERTUSBASILIEK IN DE SPOTLIGHTS

Een onderdeel van het mega project, Vernieuwing Binnenstad Hengelo, is de buitenverlichting van de St. Lambertusbasiliek. Veel bijeenkomsten van intensief overleg zijn hier aan vooraf gegaan. U moet daarbij denken aan de bouwkundig technische mogelijkheden, voorkeuren, kleuren, etc.
Met als resultaat een Basiliek die in de avonduren prachtig in de spotlights komt te staan.
Om een impressie te krijgen kunt u het volgende filmpje bekijken.
Aanschijnen glas-in-lood-ramen

Informeren plan kerk weer open.

Beste parochiaan

Wij willen ons graag voorbereiden op het in gang zetten van de kerkvieringen zodra dat weer mogelijk is. ( waarschijnlijk in juli) 

Natuurlijk zullen wij ons houden aan de regels van het RIVM. 

Wilt u op de hoogte gehouden worden over de vieringen? Mail dan uw mailadres met naam en telefoonnnumer naar lambertushengelo@gmail.com

Zo kunnen wij u informeren zodra er weer vieringen plaatsvinden.

Als u nog niet in ons ledenbestand staat of twijfelt of u erin staat? Dan kunt u dat aangeven. Wij sturen u dan een aanmeldformulier of kijken in ons systeem. 

Alvast bedankt. 

Met vriendelijke groet,

Secretariaat Lambertusbasiliek

Orgelconcert Maarten Wilmink en Rik Melissant vrijdag 29 mei a.s. via You Tube.

Komende vrijdagavond 29 mei vanaf 20.00 uur  kunnen we Maarten opnieuw zien en horen – nu met zijn bevriende studiegenoot Rik Melissant – vanuit de Lambertusbasiliek te Hengelo op het Vermeulen – Adema orgel.

Sinds begin dit jaar vormen Maarten en Rik het Orgelduo Wilmink & Melissant. Als duo zetten zij zich in voor de uitvoering van vierhandige (en – voetige) orgelmuziek, transcripties voor twee organisten en de uitvoering van (gearrangeerde) muziek voor orgel en piano.

Maarten Wilmink werd in 2001 geboren te Borne en op 13-jarige leeftijd groeide zijn interesse voor orgelmuziek. Van 2014 tot 2019 ontving Maarten orgelles van Louis ten Vregelaar. Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma (Lyceum de Grundel in Hengelo), studeert Maarten sinds september 2019 aan het Rotterdams Conservatorium bij hoofdvakdocent orgel Ben van Oosten en bijvakdocent piano Martin Lekkerkerk. Maarten concerteert in binnen- en buitenland. In oktober 2018 won Maarten de 1ste prijs tijdens het SGO {Stichting Groningen Orgelland) -concours in de Martinikerk in Groningen.

Rik Melissant werd in 1999 geboren te Middelharnis. Hij speelde vanaf zijn 12e jaar orgel bij Paul Kieviet  (Middelharnis), bij wie Rik tot de zomer van 2018 heeft gestudeerd. Sinds 2018 studeert hij hoofdvak orgel bij Ben van Oosten en bijvak piano bij Bas de Vroome. Rik won vier eerste prijzen op o.a. internationale orgelconcoursen, waaronder het eerste Internationale Ambitus Orgelconcours (Haarlem, juni 2017) en het tweede Internationale Ambitus Orgelconcours (Rotterdam, september 2019). Sinds 2016 is Rik organist in de Rehobothkerk te Sommelsdijk.

Dit bijzondere duo-orgelconcert is te bekijken via deze link en zal dus vrijdagavond 29 mei om 20.00 uur te volgen zijn.

Het orgelprogramma ziet er als volgt uit:

Marcel Dupré (1886-1971)
Trois Préludes et Fugues (Op. 7)
I.   Prelude et Fugue (RM)

Louis Vierne (1870-1937)
Trois Improvisations (Reconstructie M. Duruflé
II.  Méditation (RM)

Symphonie III (Op. 28)
I.      Allegro Maestoso (MW)
II.    Cantil讥 (MW)
III.   Intermezzo (M

César Franck (1822-1890)
Prière (Op. 20) (RM)

Charles-Marie Widor (1844-1937)
Symphonie VI (Op. 42/2)
III.   Intermezzo (RM)
IV.   Cantabile (MW)

Olivier Messiaen (1908-1992)
La Nativité du Seigneur
IX. Dieu parmi nous (MW)

Kortom: een avond vol met Franse orgelmuziek!